Dragers

Een voorgevormde drager wordt ook wel een Soft Structured Carrier (SSC) genoemd. Het is een babydrager die je niet om je lichaam hoeft te knopen. De meeste dragers bestaan uit een vierkant rugpand, een tailleband en twee schouderbanden.
De meeste ouders kunnen de voorgevormde drager gebruiken na het bestuderen van de gebruiksaanwijzing. Soms is het wel lastig om deze goed af te stellen zodat deze lekker zit. En soms blijkt ook dat het type drager niet past bij je lichaamsbouw of bij je kindje en dat een andere drager prettiger zit.

Ergonomische en niet-ergonomische draagzakken

Zoals benoemd, zijn heel erg veel soorten dragers te koop. Je hebt daarin ergonomische en niet-ergonomische dragers. Als je besloten hebt dat je een voorgevormde drager wilt in plaats van een doek en je gaat zoeken, zie je vaak door de bomen het bos niet meer. Er zijn zoveel verschillende.

De ergonomische draagzak

In deze draagzak wordt de baby in de houding gedragen die anatomisch juist is. Je baby heeft dan een bolle rug, de beentjes zijn opgetrokken en gespreid. Dit wordt ook wel de M-houding of Kikkerhouding genoemd. De knietjes zitten hoger dan de billen. De stof van het rugpand, wat dus over de rug van je baby loopt, is zacht en soepel zodat deze mooi het ruggetje van je baby volgt. Het zitgedeelte van het rugpand komt van knieholte tot knieholte. De beentjes krijgen hierdoor voldoende ondersteuning en bungelen niet naar beneden. De heupen zitten op deze manier het beste in de heup kom en er ontstaat geen druk op de heupen en de wervelkolom. De wervelkolom volgt dan de mooie bolle houding van de wervelkolom zoals deze is na de geboorte.

Het gewicht van je baby wordt evenredig verdeeld over je schouders/nek, je rug en je heupen. Je draagt je baby ook heel dicht tegen je aan zodat je baby niet aan je lichaam hangt. De drager voelt niet zwaar en doet geen pijn.

Deze draagzak heeft geen mogelijkheid om je kindje met zijn gezicht vooruit (face forward) te dragen. Dit wordt ook afgeraden omdat je wanneer je je kindje zo draagt volg je niet de natuurlijke bolling van de rug en is de rug van je kindje hol. Daarnaast ziet je kindje alle prikkels van de buitenwereld en kan zich er ook niet voor afsluiten door zijn hoofdje tegen jou aan te leggen.
Vaak hoor ik dan terug: “Ja, maar mijn zoon wil meer zien”. Wanneer dat het geval is is het prettig om te gaan rugdragen. Je kindje kan dan meer zien van de wereld, maar wanneer hij moe is of teveel prikkels krijgt zich toch gemakkelijk afsluiten.

Onderling is er ook nog veel verschil. Sommige dragers zijn op alle mogelijke manieren te verstellen en andere dragers zijn dat niet. Vaak heb je dragers die slechts een periode goed passen in het leven van je baby. Daarvoor is de drager nog te groot en daarna te klein. Soms kan een drager mee groeien met je kindje. Wanneer je hier vragen over hebt kun je altijd bij me terecht.

Niet-ergonomische draagzak

In de niet-ergonomische draagzak wordt je baby niet met gespreide beentjes gedragen. Het zitgedeelte is smal en de beentjes bungelen recht (of bijna recht) naar beneden. Je kindje heeft dan een holle rug. Het gewicht van je kindje  rust op het kruis en de heupjes. Osteopaten en kinderfysiotherapeuten zijn van mening dat deze manier van dragen een negatieve invloed heeft op de ontwikkeling van de wervelkolom en de gewrichten van de baby. Deze dragers hebben meestal de mogelijkheid om met het gezichtje naar voren te dragen.
Deze dragers zijn vaak ook niet comfortabel voor de dragende ouder. Ze hangen vaak aan je schouders en trekken aan je nek. Je kindje zit niet dicht genoeg tegen je aan waardoor het dragen erg zwaar kan voelen.

De volgende ergonomische dragers heb ik in mijn bezit

Vanaf de geboorte

 • Bondolino (vanaf maat 56 tot maat 80)
 • Bondolino Slim Fit (vanaf maat 56 tot maat 80)
 • Storchenwiege (vanaf maat 50 tot en met maat 80)
 • Kokadi Flip Baby carrier (Vanaf maat 56 tot en met maat 80)
 • Kokadi TaiTai baby carrier (Vanaf maat 56 tot en met maat 80)
 • Marsupi maat L (vanaf maat 56 tot 74/80)
 • Emeibaby (vanaf maat 50 tot maat 92)
 • Minimonkey Sling Unlimited (vanaf maat 56 tot 80)

Vanaf maat 68:

 • Manduca (vanaf maat 68 tot en met maat 86/92)
 • Tula baby (vanaf maat 74 tot en met maat 86)
 • Fidella Fusion (vanaf maat 68 tot en met maat 98)
 • Fidella Fly Tai (vanaf maat 68 tot en met maat 98)
 • Action Baby Carrier (vanaf maat 68 tot 80/86)
 • Isara Baby Carrier

Peuter en kleuterdragers

 • Tula Toddler (vanaf maat 86/92)
 • Kokadi Flip Toddler (vanaf maart 80 tot en met maat 98)
 • Kokadi Flip XL (vanaf maat 86 tot en met maat 104)
 • Isara Toddler