Dragen

Je baby wordt geboren na gemiddeld 9 maanden en maakt dan een enorme overgang mee. In de baarmoeder werd je baby heerlijk de hele dag gewiegd, hoorde hij je stem en het geruststellende kloppen van je hartslag en was het heerlijk warm en comfortabel. Na de geboorte is er ineens veel licht en veel harde geluiden en het is er ook koud. Je kindje zal heel graag bij je willen zijn en verlangen naar jouw geur en warmte, het horen van je hartslag en het fijne gewieg. Dit wordt ook wel mamahonger of huidhonger genoemd. Door je baby te dragen kom je tegemoet aan de behoefte van je baby om bij je te zijn. Hierdoor zal je baby makkelijker ontspannen en zich prettiger voelen. Daarnaast is het voor je baby op die manier makkelijker om op temperatuur te blijven en werkt het pijnstillend bij krampjes en reflux. Je kunt makkelijk signalen van ongemak of honger opmerken en hier op inspelen.

De drager omhult je baby op een prettige en zachte manier wat zijn periode in de baarmoeder nabootst. Tenslotte heb je op deze manier ook nog twee handen vrij om aandacht aan je andere kinderen te geven, iets voor jezelf te doen of om iets aan het huishouden te doen. 

Dragen op verschillende manieren

Dragen kun je op verschillende manieren doen. Zo kun je dragen in een geweven doek of in een rekbare doek. Maar je kunt ook kiezen voor een ergonomische drager. Wat bij jou en je kindje past is heel persoonlijk. De ene ouder weet niet wat ze aan moet met een lap stof van 5 meter lang terwijl de andere ouder niet uit de voeten kan met al die gespen.

Het prettigst is het dragen op een ergonomische wijze. Deze heeft veel voordelen voor het kindje, maar zeker ook voor de ouder die het kindje draagt. Een baby wordt geboren met een bol ruggetje. In fases ontwikkelt de rug tot het uiteindelijk de rug wordt zoals wij deze ook hebben. Fases zijn onder andere het leren van het optillen van het hoofdje, van liggen naar zelfstandig zitten gaan, het zelfstandig gaan staan en gaan lopen.
De heupen van een baby bestaan grotendeels uit kraakbeen wat in de loop van de babyperiode uithard. Door je baby in een ergonomische houding te dragen ondersteun je de natuurlijke ontwikkeling van een baby. Deze houding creëer je wanneer de knietjes hoger zitten dan de billen (De zogenaamde M-houding of kikkerhouding) en het ruggetje mooi gebold is.

dragen