Doula begeleiding – Begeleiding tijdens de zwangerschap, de bevalling en daarna!

Lijkt het je fijn dat er de hele bevalling een vertrouwd persoon bij jou en je partner is? Die niet van je zijde wijkt ongeacht hoe lang de bevalling duurt en waar deze zich afspeelt? Iemand die zorg draagt voor de verbinding tussen jou en je partner en tussen jullie met de zorgverleners? Die je helpt om te blijven communiceren over je wensen en ideeën? Iemand die je vertrouwen geeft en zorgt dat je kunt blijven vertrouwen op hetgeen er in je lichaam gebeurd? Die de kennis van fysiologie van de bevalling heeft en daarmee voldoende tools in handen heeft om de juiste ondersteuning te bieden? Als warm water wat overal tussendoor stroomt betrek ik iedereen bij de bevalling die nodig is en stralen we positiviteit, kracht en warmte uit.

Als doula kan ik je dit bieden!

dsc_5405

Wat doe ik als doula?

Als de bevalling gestart is en je wilt dat ik bij je ben, of je hebt me nodig omdat je twijfelt, je onzeker voelt, of welke andere reden dan ook; dan kom ik naar je toe. Als je aan het bevallen bent blijf ik bij je tot ruim nadat je kindje is geboren. Ongeacht hoe lang dit duurt en waar we verblijven. Of we thuis zijn of in het ziekenhuis. Continue blijf ik bij je en ben ik er ter ondersteuning van jou én van je partner. Door mijn aanwezigheid kan je partner zich richten op zijn/haar rol en deze in alle rust en vrijheid vervullen. Mijn ondersteuning kan fysiek zijn (massage, suggesties voor houdingen), emotioneel (luisteren, bemoedigen) en psychisch (ondersteuning bij angsten of verdriet).

Ik ben zeker geen vervanger van een partner. Ik ben er juist ook voor hem/haar en vind het juist belangrijk dat jullie je met elkaar verbinden en daarom zorg ik er ook voor dat het zelfvertrouwen van de partner groeit, dat je partner weet wat hij/zij kan doen en hoe je partner jou het beste kan ondersteunen en coachen.

Tijdens de zwangerschap plannen we een (kosteloos) kennismakingsgesprek. Het is belangrijk dat we een klik hebben en dat jij en je partner je fijn voelen bij mij. Ik zal jullie toch begeleiden bij een hele bijzondere en intieme gebeurtenis. Wanneer we uitgebreid (1,5 uur) kennis hebben gemaakt en jullie hebben besloten dat jullie mijn doula begeleiding wensen gaan we de vervolggesprekken in plannen.

Dit zullen er nog 2 zijn, van ongeveer 2 uur. In deze gesprekken leren we elkaar nog beter kennen, bespreken we jullie wensen en verwachtingen en alle andere scenario’s die zouden kunnen gebeuren. Ik geef veel informatie over de verschillende houdingen die je aan kunt nemen, over hoe de ontsluiting werkt, maar ook geef ik je (als je dat wilt) al een massage om even lekker te ontspannen.
Je krijgt handvatten van mij om een geboorteplan te schrijven en ook daar help ik je bij. We bespreken het samen en je bespreekt het ook met je hulpverlener.
Als je dat fijn vindt dan kan en wil ik met je mee zodat ook ik alvast kennis heb gemaakt met de hulpverlener.
Heel deze periode ben ik onbeperkt telefonisch en via de mail/app bereikbaar voor je. Als er behoefte is aan extra begeleiding of gesprekken dan kunnen die zeker plaats vinden. Deze zitten nog niet bij de prijs inbegrepen.

Vanaf week 37 ga ik op wacht voor je en ben ik voor jou 24/7 bereikbaar. Als de bevalling is begonnen en je wilt dat ik naar je toe kom dan kom ik en dan ga ik niet meer weg tot ruim na de bevalling.

dsc_5165

Tijdens de bevalling creëer ik een veilige omgeving waarin jij en je partner zich continue gehoord, gezien en gesteund voelen. Deze omgeving biedt de mogelijkheid om vol vertrouwen naar je eigen lichaam te kunnen luisteren. Door mijn continue steun lukt het je om rust te vinden en vertrouwen te houden waardoor je mee werkt met je lichaam om de baby geboren te laten worden. Ook je partner kan er beter voor jou zijn als hij/zij niet het gevoel heeft er alleen voor te staan en dat hij/zij geholpen kan worde om jou de steun en de begeleiding te geven die je nodig hebt.
Dit is bij een thuisbevalling, maar zeker ook bij een ziekenhuis bevalling waarbij je vaak lang alleen bent en nog meer te maken hebt met wisselend personeel heel erg fijn. Door mijn continue begeleiding ben ik een constante betrouwbare factor wat de bevalling bespoedigt en zorg ik ook voor een fijne communicatie tussen jou (of je partner) en het ziekenhuispersoneel.

Als warm water wat overal tussendoor stroomt betrek ik iedereen bij de bevalling die nodig is en stralen we positiviteit, kracht en warmte uit.

Ik ga pas weg enkele uren na de geboorte als alles rustig is.

In de kraamweek kom ik voor de eerste keer langs. We bespreken de bevalling en je verteld me jou verhaal. Ik luister naar je, beantwoord nog vragen als je gaten in je geheugen hebt en ben nog steeds jouw steunpilaar. Tot dat we de begeleiding hebben afgesloten ben ik nog steeds onbeperkt bereikbaar voor je.

Na ongeveer 4 tot 6 na de bevalling weken kom ik nog een keer langs. Hiermee sluiten we in principe de begeleiding af. Ik neem, indien gewenst, een geboorteverslag met foto’s voor je mee als aandenken aan de hele reis die je hebt gemaakt.

dsc_5124

De wetenschappelijk bewezen voordelen van een doula:

Constante steun van een doula tijdens de bevalling heeft zowel voor jou als moeder en jullie baby fysieke en emotionele voordelen. Onderzoek toont aan dat het vertrouwen van een doula aan je zijde, haar aanmoediging, praktische informatie, haar kennis en haar “tips en tools” een positieve invloed op je zwangerschap en bevalling hebben en de volgende voordelen biedt:

 • De ontsluitingsfase van de bevalling duurt gemiddeld 2 uur korter
 • 40% minder medische verlossingen (inknippen, vacuüm)
 • 50% minder keizersneden
 • 40% minder weeën opwekkende middelen nodig
 • 60% minder verzoek om pijnstilling (ruggenprik)
 • Er zijn minder postnatale depressies in de eerste zes weken na de geboorte
 • De partner is actiever betrokken bij de geboorte
 • Er wordt met een meer tevreden en positief gevoel terug gekeken op de bevalling, omdat de moeder en haar partner zich gehoord en gesteund voelden tijdens het hele proces. Dit is een belangrijk punt omdat een negatieve bevallingservaring een langdurige lichamelijke en geestelijke nasleep voor de moeder (en haar partner) kan hebben.

dsc_5211

In het kort wat ik aanbied:

 • Kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek van 1,5 uur.
 • Onbeperkt e-mail en telefonisch/what’s app contact tot 6 weken na de bevalling.
 • 2 gesprekken van 2 uur om elkaar te leren kennen en voor te bereiden.
 • 1 keer een bezoek aan de verloskundige of gynaecoloog (indien gewenst).
 • Vanaf 37 weken tot aan de bevalling sta ik op wacht en ben ik 24/7 bereikbaar voor je.
 • Continue aanwezigheid tijdens de bevalling, hoe lang deze ook duurt.
 • Een bezoek in de kraamweek.
 • Een bezoek ongeveer 4 weken na de bevalling.
 • Professionele geboortefotografie tegen een kleine extra vergoeding.
 • Een geboorteverhaal, eventueel met foto’s. Tegen gereduceerd tarief kan ik hier een mooi fotoalbum van maken.

Kosten:

Momenteel ben ik nog in opleiding en daarom is het tarief sterk gereduceerd totdat ik mijn complete certificering afgerond heb.
Iedereen waarmee ik vòòr september 2017 een kennismakingsgesprek heb gehad, betaalt slechts €450,- voor de totale bovengenoemde service. Dit is exclusief geboortefotografie.

Als je nog vragen hebt of meer wilt weten, ben ik uiteraard bereikbaar voor je.

Heb je nog vragen of wil je een kosteloos kennismakingsgesprek met mij afspreken, dan hoor ik graag van je.

Warme groet, Danielle

draagpunthoorndiansfotografie-36-2